Według skali Mohsa, która mierzy twardość różnych substancji, szkliwo zębów ma wartość taką samą jak granit. Jest to zasługa jego budowy, ponieważ niemal w całości składa się z krystalicznych minerałów. W 95% tworzy je minerał zwany hydroksyapatytem, składający się z wapniowych soli kwasu fosforowego, węglowego i fluorowego, niewielkich ilości węglanów (węglan sodu, manganu, wapnia i fluoru), związków organicznych i wody (2-4%).
Dlaczego tak solidna budowa szkliwa nie stanowi bariery dla próchnicotwórczych bakterii?
- Jego struktura, widoczna dopiero pod mikroskopem, ujawnia swoje podobieństwo do szkła, jednak dzielące szkliwo pory są wypełnione składnikami organicznymi i wodą.
- Obecne na powierzchni zęba bakterie zaczynają produkować kwasy, które rozpuszczają kryształy minerałów budujących szkliwo prowadzi to do nieodwracalnego powiększania się porów.
- Coraz mniej szczelne szkliwo staje się dla bakterii otwartą bramą do wnętrza zęba.
Absolutną podstawą dbania o zęby jest częste i regularne szczotkowanie. Pomoże też ograniczenie słodyczy i napojów gazowanych. Trzeba pamiętać o tym, że szkliwo nie odrasta – mamy tylko jedną warstwę na całe życie!